Böcker om böcker: Bokhandlaren i Kabul

Vilken bok? Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad.

Var har jag fått tag på den? Grannstadens bibliotek,

Vad handlar boken om? Åsne Seierstad bodde hos bokhandlarens familj i Kabul. Det var våren efter talibanerna föll.

Vad tycker jag? Jag tänkte då, när den här boken kom ut, att jag skulle läsa den. Bättre sent än aldrig får man väl säga. Jag inser att det bara är en liten liten glimt in i en verklighet som är fullständigt främmande för mig. Boken handlar mindre om böcker än om afghanistanskt liv. Det är svårt att föreställa sig hur man själv skulle leva om man levde där. Det finns ingen direkt röd tråd, utan boken är mera en skildring av en familj och det som händer i familjekretsen.

Jag kan inte tro att livet har blivit så väldigt annorlunda i Afghanistan  sedan boken gavs ut. Jag tror inte kvinnor bestämmer över sina egna liv där. Men kanske fler kan få en utbildning.

    

Den här boken läste jag som en del av utmaningen ”Böcker om böcker” som Västmanländskan håller i trådarna för. I oktober läste jag ”Bläckhjärta” av Cornelia Funke. Få se nu vad för en bok jag hittar till december för den här utmaningen (gnolar lyckligt, gnuggar händerna och planerar biblioteksbesök).

4 reaktioner på ”Böcker om böcker: Bokhandlaren i Kabul

  1. Leste denne da den var ganske ny, og husker jeg likte den ganske godt. Enda bedre husker jeg alt det styret som ble etterpå! Bokhandleren saksøkte forfatteren for himmelhøye summer, ærekrenkelser o.s.v. Den ene kona hans søkte til og med asyl her, fordi familiens ære var ødelagt.. Et sabla sirkus! Resultatet ble til slutt et forlik, der forfatteren gav en ganske stor sum til jenteskoler i Afganistan, om jeg ikke husker helt feil!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s