Vad har jag lärt mig från mina böcker? Bokbloggsjerka

Återigen har Annika hämtat inspiration till veckans jerka från ett av Peter Rozovskys inlägg på Detectives Beyond Borders: ”What have you learned from Crime Novels?”  Men hon ger oss i alla fall möjligheten att välja genre.

Jag är ju en person som gärna läser historiska böcker av olika slag. Och man kan faktiskt lära sig MYCKET historia även när man läser för nöjes skull. Vem som är kung var, och när. Vilka krig som pågår var, och när. Vad folk åt. Vad folk hade på sig. Jag skulle faktiskt vilja gå så långt som att säga att jag knappt hade behövt öppna mina läroböcker i historia i skolan, jag hade klarat mig hyfsat med vad jag plockat upp från böcker jag annars läst. Men det här är ju rätt självklart. Så jag ska faktiskt försöka tråckla ihop ett annat svar.

Jag tänker sticka ut hakan och påstå att romance är en bra källa att ösa ur när det kommer till kärleksrelationer. Jag är väl medveten om att det i genren finns en smula orealistiska inslag, men säg den genre där det inte finns orealistiska inslag, ta till exempel befolkningsmängden i Midsumer, som ju minskar med alarmerande fart.

En sak man kan lära sig, och som faktiskt är bra att lära sig, är att alla är värda att bli satta i första rummet av sin partner. Om hjältinnan inte är viktigast för sin pojkvän, är det inte den pojkvännen som hon har vid sin sida när ”och så levde dom lyckliga i alla sina dagar” kommer på sista sidan.

En annan viktig sak, som kommer fram i många romantiska böcker är att hemligheter INTE är en bra sak att ha för sin partner. Förr eller senare kommer det fram, om det än är en hemlig baby, en galen fru inlåst på vinden, eller något annat- och när hemligheten kommer fram, önskar man att man hade berättat om saken från början.

En tredje grej är, att det inte finns felfria människor. Din stora kärlek kommer inte att vara perfekt, men han eller hon kommer att vara perfekt för dig. Med Jane Austens ord: Perhaps it is our imperfections that make us so perfect for one another! Det vill säga, det gäller också för dig, du är någons stora kärlek även om du inte är perfekt. Kan ju vara skönt att veta.

Men det viktigaste av allt jag lärt mig är att man måste våga tro att det finns ett ”så levde de lyckliga..”, ibland måste man våga tro det gång på gång, fast allt skulle tyda på motsatsen.

20 reaktioner på ”Vad har jag lärt mig från mina böcker? Bokbloggsjerka

  1. ”galen fru inlåst i vinden”- ja, det var den fräckaste! man kan stå ut men en hemlig baby, men inte en inlåst fru, hon skulle ju kunna fatta eld på hela huset och bränna halva ansiktet på en! det är ett högt pris att betala för en hemlighet.

    åh vilket fint inlägg! det är sant dock att man har faktiskt mycket att ta ifrån en helt vanlig romantisk bok. romance är lite underskattad tycker jag. 🙂

  2. Haha jo men jag tror man har mer nytta av att ha läst historiska böcker, du får spela spel och se om det lönar sig eller om du kanske oxå borde lära dig hur man utför ett mord 😉
    Jag hoppas jag aldrig behöver den kunskapen men som du sa, man vet aldrig 🙂

  3. Håller med andra här om att det var mycket fint skrivet! Det går att lära sig av romantik i litteraturen även om många säger att livet inte är som i sagorna. Hemligheter har jag också svårt för och även om det i verkligheten handlar om hemligheter i mindre skala så brukar de faktiskt komma fram tillslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s