Bokbloggsjerka: Jag tänker INTE läsa..

En spännande fråga den här veckan i Annikas bokbloggsjerka.

Vilka böcker tänker du inte läsa och varför? Ge exempel på tre stycken!

Ibland kan man ju tro att bokmalar läser allt de kan få tag på. Det är inte sant, i alla fall inte om man inte ställs inför någon form av force majeure (strandsatt på en öde ö med bara just den boken med sig, till exempel.)

Jag tänker inte läsa:

1. Jörn Donners dagboksanteckningar. Det fanns i mitt lokala bibliotek en bok som hette ”Jag, Jörn Donner, född den 5 februari 1933” och ett tag såg det ut som om det skulle vara den enda boken som passade in på min månadsutmaning att läsa en bok med månadens namn i titeln i februari. Jörn Donner är förvisso en färgstark person, men jag är inte intresserad av honom så till den milda grad att jag skulle läsa hans dagbok.

2. ”Den rätta gnistan” av Max Söderpalm. En bok om positiva attityder och försäljningsarbete, som kommit via någon kurs. För det första är jag allergisk mot allt tal om att tänka positivt. Jag har alltid mer eller mindre varit det, men uttalat blev det då jag var på en föreläsning med en eller annan coach, som förklarade för mig att sjuk, det blir man av negativa attityder. Jag frågade henne om hon då anser att det var mitt eget fel att jag fick cancer. Det blev lite dålig stämning sen.

För att förtydliga: Jag är inte en särskilt negativ person, jag tycker livet är skönt för det mesta, och jag jobbar delvis med försäljning och tycker det är helt okej, den största negativa saken med försäljning är alla coacher och konsulter som ”tänker positivt”. Blir jag bra behandlad och uppskattad på mitt jobb, då gör jag mitt bästa. Men ingen konsult i världen kan få mig att bortse från missförhållanden, underbetalt eller obetalt jobb och dåliga chefer. Läs ”Gilla läget” av Barbara Ehrenreich istället för någon ”tänk positivt”-bok.

3. Jag tror inte jag kommer att läsa Karl Ove Knausgårds böcker. Ni kan ju försöka övertyga mig om att jag borde läsa dem, men de faller nog under dagbokskategorin, se Jörn Donner ovan. Jag är inte så till den milda grad intresserad av honom.

 

23 reaktioner på ”Bokbloggsjerka: Jag tänker INTE läsa..

  1. Jag undviker också (självhjälps)böcker som helt onyanserat går ut på att tänka positivt skulle var lösning på allt. Det är alldeles för mycket halleluja över det där. När det gäller Knausgård räckte det mer än väl med del 1 för min del.

  2. Om någon säger ”tänk positivt” till mig, börjar det rycka i mitt ansikte. Jag avskyr när folk säger så. Låt mig vara förbannad en stund så kan jag börja tänka positivt senare, om det finns något positivt att tänka på.

  3. Ja, det där med att tänka positivt är den nya religionen. Istället för att förändra sin situation ska man vara nöjd och glad. Jörn Donner är jag måttligt intresserad av, även om jag inte har något emot honom … så det händer nog inte att jag tar upp den boken. Knausgård är jag kluven till, dels är det lite långt, dels är jag nyfiken på vad hysterin går ut på.

  4. Jag är också kluven till Knausgård men jag gillar förvisso biografier. Helst ska de dock handla om en för mig intressant person så därför är jag kluven. Knausgård är ju faktiskt ingen för mig! Donner ännu mindre. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s