Anita Salomonsson- henne har jag inte läst något av förut

Jag har en kompis. Eller, ja, jag har väl fler än en kompis i och för sig, men ingen just som den här kompisen, som jag varit kompis med sedan jag var fem år. Vi träffas rätt sällan numera, det blir så när man bor i olika länder. Men jag får alltid en bok i julklapp av henne. Det fick jag nu också när vi träffades strax efter nyår och bytte julklappar. Jag började förstås genast läsa boken jag fick.

Vilken bok? Lika som kärlek eller sammanliggningen i Lubboträsk av Anita Salomonsson.

Var har jag fått tag på den? Den var en julklapp!

Vad handlar boken om? Margareta Johansdotter, tidigt 1800-tal i Västerbotten. Hon är otrogen mot sin man, och detta får flera slags följder, en dotter till exempel. Och så döms hon till tjugo års fängelse.  

Vad tycker jag? Det var en intressant dialekt, och den måste ha ändrat en del sedan tidigt 1800-tal, för det såg nog inte ut att låta som något jag har hört tidigare. Annars tycker jag att jag nog är bekant med dialekten i dagens Västerbotten, åtminstone så där ytligt. Margareta är en superkvinna som hinner och orkar med allt. Jag är INTE en sån kvinna, kanske dom inte görs nuförtiden. Jag skulle nog ha svultit ihjäl jag, på den tiden. En skröna som det är lätt att följa med i, och poetisk språkanvändning. Handlingen hamnar i bakgrunden för karaktärerna. Helt klart godkänt betyg.    

Nå. Nu har jag bara den udda julklappsboken kvar av de böcker jag fick till jul, till och med kokboken har jag använt, våra gäster på nyåret fick både förrätt och efterrätt ur min nya kokbok. Nöjda verkade dom också bli.

3 reaktioner på ”Anita Salomonsson- henne har jag inte läst något av förut

  1. Ah, den boken var bra! Har hört Salomonsson prata om den och den bygger ju på en sann, för släkten tydligen mycket pinsam, historia. Fortfarande…

    God fortsättning på det nya året!

  2. Pingback: Tematrio- svenska landskap – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s