Bokbloggsjerka om bokserier

Idag är bokbloggsjerkans fråga:

Läser du helst bokserier eller föredrar du fristående böcker eller kanske en mix av båda?

Jag tycker bäst om böcker som är fristående. Det är av flera orsaker. Oftast råkar jag börja mitt i en serie av böcker, och i de flesta fall så är det krångligt att hitta de föregående böckerna. Och ifall en bok ingår i en serie uppskattar jag enormt om det inte krävs att man har läst de föregående böckerna för att få något ut av den boken. Eller åtminstone att en bok inte slutar med en total cliffhanger, för då känner jag mig totalt manipulerad till att köpa/läsa följande bok, och kan av den orsaken bestämma mig för att INTE läsa fortsättningen. Och det finns bara en serie böcker jag läst där alla delar håller samma höga standard som den första eller de första böckerna. (Det är Kelley Armstrongs serie om Otherworld). Sen kan ju författaren dö innan han/hon hinner avsluta serien.  

Trots det ovanstående så läser jag böcker som ingår i serier. Ibland hela serien till och med. En bok är en bok är en bok, och är det en bok så läser jag den, fastän jag inte är förtjust i serier ser jag det mera som en bakgrundsfaktor.

8 reaktioner på ”Bokbloggsjerka om bokserier

  1. Det har hänt mig flera gånger att jag missat att en bok ingår i en serie, numer har jag blivit lite duktigare på att kolla upp det innan jag läser för jag tyckte det var dumt att börja mitt i. Nu kom jag på också att ibland, av någon outgrundlig anledning, så släpps inte översatta böcker i rätt ordning, som Dennis Lehanes serie om Kenzo/Gennaro, där blev det ett outhärdligt hoppande och jag får nog läsa om dem någongång, i rätt ordning. Så visst är det skönt med fristående böcker 🙂

  2. Jeg kjenner meg igjen i det med å ikke ville lese neste bok etter en cliffhanger bare på trass. Jeg liker ikke å bli manipulert. Men som regel gjør jeg det likevel, så lenge det ikke går for lang tid før jeg får sjansen.

  3. Du har definitivt en poäng med att man ibland inte kan hitta tidigare delar i serien, och att hoppa in mitt i en är besvärligt. I år har det blivit fler fristående än tidigare år!

  4. Håller med det mesta du säger även om en bra bok i en serie ska gå att läsa fristående och att det bara blir en bonus att man kan få fortsätta komma tillbaka till den världen igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s